Alles wat je moet regelen voor je reis naar Bali

Een reis naar Bali vraagt om wat voorbereiding. Denk aan een visum, vaccinaties en een goede reisverzekering. In deze gids nemen we je stap voor stap mee door alles wat je moet regelen, zodat je zonder zorgen kunt genieten van je avontuur.

Visum

Voor een vakantie in Bali heb je een Visa on Arrival (VoA) nodig, tenzij je minder dan 30 dagen blijft en uit een land komt dat in aanmerking komt voor visumvrij reizen. Dit visum kun je bij aankomst op de luchthaven regelen of vooraf online aanvragen via de officiële immigratiewebsite. De kosten zijn ongeveer 500.000 IDR (ongeveer €30). Wil je langer blijven? Dan kun je het visum eenmalig verlengen met nog eens 30 dagen.

Paspoort en gezondheidsverklaring

Je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn vanaf de datum dat je Bali binnenkomt. Zorg ook voor een gezondheidsverklaring, die je vooraf online invult via het Electronic Customs Declaration (e-CD) systeem. Na het invullen ontvang je een QR-code, die je bij aankomst op de luchthaven moet laten zien.

Vaccinaties

Hoewel geen enkele vaccinatie verplicht is voor Bali, worden de volgende sterk aangeraden:

  • DTP (Difterie, Tet

  • anus, Polio) – Bali is niet volledig vrij van deze ziektes.

  • Hepatitis A en B – Hepatitis A wordt via besmet voedsel en water overgedragen, Hepatitis B via bloedcontact.

  • Rabiës – Vooral als je van plan bent in contact te komen met dieren zoals apen of honden.

  • Dengue – Er bestaat geen vaccinatie voor dengue, maar het is een risico in Bali. Bescherm jezelf tegen muggenbeten met DEET.

  • Buiktyfus – Deze vaccinatie wordt aangeraden als je in gebieden verblijft waar je mogelijk in contact komt met besmet voedsel of water. Buiktyfus is een bacteriële infectie die kan worden overgedragen via onhygiënisch voedsel en drinkwater.

Reisverzekering

Een goede reisverzekering is essentieel. Kies er een die medische kosten, verlies of diefstal van bagage en onvoorziene gebeurtenissen zoals natuurrampen of vluchtannuleringen dekt. Zorg dat je polis ook medische evacuatie vergoedt, voor het geval je gespecialiseerde zorg nodig hebt buiten Bali.

Toeristenbelasting

Vanaf 14 februari 2024 geldt een toeristenbelasting van 150.000 IDR (€9). Dit bedrag betaal je online via Love Bali of bij aankomst op de luchthaven. Zorg dat je de betaalbevestiging (QR-code) bij de hand hebt, want deze kan bij controles worden gevraagd.

Geldzaken en betaalmethoden

In Bali kun je betalen met Indonesische Roepia (IDR). Zorg ervoor dat je vooraf wat contant geld opneemt, vooral voor kleine aankopen of als je naar meer afgelegen gebieden reist waar niet overal een pinpas geaccepteerd wordt. In de meeste grotere steden en toeristische gebieden kun je met een creditcard betalen. Het is handig om een lokale simkaart aan te schaffen bij aankomst op de luchthaven, zodat je toegang hebt tot internet en kunt navigeren met Google Maps.

Vervoer en vervoerregelingen

Bali heeft veel opties om je van A naar B te krijgen. Het lokale vervoer is vaak in de vorm van taxi's, bemo’s (gedeelde taxi’s) of motor-taxi’s. Het is handig om via apps zoals Gojek of Grab een taxi te regelen. Daarnaast kun je overwegen om een auto of scooter te huren als je wat meer vrijheid wilt. Houd er rekening mee dat het verkeer chaotisch kan zijn, dus altijd voorzichtig rijden!