De mooiste rijstvelden van Bali: Jatiluwih

De rijstvelden van Jatiluwih

Je kent ze vast wel van foto’s of misschien heb je ze zelfs wel eens met eigen ogen gezien: de rijstvelden van Indonesië. Op Bali zijn er vele van deze vel groene rijstterrassen te vinden. De mooiste hiervan zijn misschien wel de rijstvelden van Jatiluwih.

De rijstvelden bevinden zich (zoals de naam misschien al doet vermoeden) in het dorpje Jatiluwih. Het dorp ligt in het Tabanan district en heeft een kleine 2500 inwoners.
De rijstvelden zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, maar zijn nog vrij onbekend bij het grote publiek. Een leuk, maar zeker niet onbegrijpelijk feitje is dat de rijstvelden van Jatiluwih op de Unesco werelderfgoed lijst staan. Om de rijstvelden te betreden betaal je 40000 rupiah entree, wat ongeveer gelijk staat aan €2,50 per persoon.
       

Vanuit het dorp zijn verschillende wandelroutes die je kan kiezen. Wij besloten voor de oranje-middenmoot route te gaan van 2.5 km. Tijdens deze route loop je vanaf de rant van het dorp de rijstvelden in. Op je looproute kom je kleine stromende rivieren watervalletjes en hoop prachtige ongerepte natuur tegen. Er zijn op deze route een paar prachtige uitzicht punten te vinden met een 360 graden view over de rijstterrassen. Hier kan je een foto maken met rijstmanden en verder oogstgerij, om even te ervaren hoe het is om tussen de rijstvelden te werken. De kosten hiervan mag je zelf bepalen, deze gaan op basis van fooi. Let op: trek schoenen aan met een goed profiel! Er zijn een paar trappen en paadjes waar het als het heeft geregend glad kan worden.

Je hoeft in Jatiluwih zeker niet bang te zijn voor uitdroging. Er zijn een paar kleine stops te vinden, waar je wat te drinken en een snelle snack kan kopen, maar ook zijn er meerdere restaurantjes te vinden. Deze restaurants hebben hun tafels vaak zo neer gezet, dat je altijd een prachtig uitzicht hebt over de rijstvelden. 

Er zijn in Jatiluwih meerdere leuke overnachtingsmogelijkheden. 
D'wan Tea Mountain Side biedt accommodatie met prachtig uitzicht over de rijstvelden en bergen. Als je op zoekt bent naar een echte oase van rust dan is Tepi Sawah Lodge & Retreat  wellicht een goede optie voor jou
Jataluwih bord               
.            

 

Bord Jatiluwih

Bloem rijstveld