Een indrukwekkend beest: de komodovaraan

De Komodovaraan is een grote hagedissensoort die voorkomt op de Indonesische eilanden Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang en Padar. Deze fascinerende wezens zijn de grootste hagedissen ter wereld. De mannetje worden rond de 3 meter lang worden en kunnen meer dan 70 kilo wegen, vrouwtjes zijn iets kleiner.

Komodovaranen hoeven niet naar de sportschool, want groot en gespierd zijn ze al. De dieren hebben verder een platte kop, gebogen poten en lange, sterke staart. Ze hebben een ruwe, geschubde huid, die meestal een mix is van grijs, bruin en groen. Hun gespleten tong is geel en hun ogen hebben een opvallende oranje kleur.

Deze dieren zijn vleeseters, en hun dieet bestaat dan ook voornamelijk uit grote zoogdieren zoals herten, wilde zwijnen en waterbuffels. Hiernaast eten ze ook kleinere reptielen, vogels, en soms hun eigen kinderen.

Komodovaranen hebben giftig speeksel, een zeldzame eigenschap bij hagedissen. Het gif wordt niet gebruikt voor de jacht, maar eerder om de prooi te verzwakken en een infectie te veroorzaken als de prooi ontsnapt. Komodovaranen hebben scherpe tanden en krachtige kaken, waarmee ze hun prooi verscheuren.

Hoewel Komodovaranen over het algemeen niet agressief zijn tegen mensen, zijn er incidenten geweest waarbij mensen zijn aangevallen door deze krachtige hagedissen. Hier zijn een paar opmerkelijke voorbeelden:

  • In 2001 werd een groep toeristen op Komodo eiland aangevallen door een Komodo varaan. Een vrouw werd in haar been gebeten en moest per vliegtuig naar een ziekenhuis worden gebracht voor behandeling.

 

  • In 2007 werd een 9-jarige jongen in een dierentuin in de Verenigde Staten verscheurd door een Komodovaraan. De jongen liep ernstige verwondingen op aan zijn voet en been en moest worden geopereerd om de schade te herstellen.

 

  • In 2008 werd een gids op het eiland Rinca aangevallen door een Komodovaraan en raakte gewond aan zijn hand en been. De gids probeerde een foto te maken van de hagedis toen deze hem plotseling aanviel.

 

  • In 2009 werd een groep wetenschappers die Komodovaranen bestudeerden op het eiland Komodo aangevallen door een grote mannetjeshagedis. Eén wetenschapper werd ernstig in zijn been gebeten en moest per vliegtuig naar een ziekenhuis worden gebracht voor behandeling.

 

 

Komodovaraan