10 dingen die je moet weten voordat je naar Bali vertrekt

Bali is een droombestemming voor velen, maar voordat je je koffers pakt en naar dit paradijselijke eiland vertrekt, zijn er enkele belangrijke dingen die je moet weten. Of je nu een doorgewinterde reiziger bent of dit je eerste grote avontuur is, deze 10 essentiële tips zullen je helpen om je reis naar Bali onvergetelijk te maken en enkele valkuilen te vermijden.

Uitreisticket

Voordat je naar Bali vertrekt, is het essentieel om een geldig uitreisticket te hebben. Bij aankomst op de luchthaven kan de immigratiedienst vragen naar een bewijs van vertrek. Zorg ervoor dat je een vliegticket hebt geboekt waarmee je het land weer verlaat voordat je toeristenvisum verloopt.

Vermijd attracties met dieren

Bali biedt een verscheidenheid aan attracties met dieren, zoals olifantenritten, dolfijnenshows en zelfs kamelenritten. Maar het is essentieel om te begrijpen dat er serieuze zorgen bestaan over het welzijn van dieren bij deze attracties. Daarom raden we ten zeerste aan om dierenattracties te vermijden en in plaats daarvan te kiezen voor diervriendelijke ervaringen. Waarom? Bij veel van deze attracties worden dieren vaak onder slechte omstandigheden gehouden en gedwongen om te presteren voor toeristen. Dit kan leiden tot ernstige fysieke en emotionele stress voor de dieren. Olifanten worden bijvoorbeeld soms gedwongen om ritjes te maken in oncomfortabele zadels, terwijl dolfijnen in gevangenschap niet in staat zijn om hun natuurlijke gedrag uit te oefenen.

Geldzaken en pinnen

Bij het pinnen in Bali kan het voorkomen dat je eerst het geld ontvangt en pas daarna je pas. Wees altijd alert bij geldautomaten en vergeet niet om je pas terug te nemen. Controleer ook of de geldautomaat er betrouwbaar uitziet, bij voorkeur een bankautomaat in plaats van onafhankelijke automaten.

Vervoer vanaf de luchthaven

Om je aankomst op Bali zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je vooraf een ophaalservice vanaf de luchthaven regelen. Verschillende bedrijven, zoals ikganaarbali😉, bieden betrouwbare pick-updiensten die je naar je accommodatie brengen. Dit vermindert het gedoe van het zoeken naar vervoer na een lange vlucht. Het is belangrijk op te merken dat sommige taxi's op de luchthaven dure tarieven in rekening kunnen brengen. Door vooraf een pick-up te regelen, voorkom je onaangename verrassingen en kun je met een gerust hart aan je avontuur beginnen.

Vriendelijke Balinezen

Bali staat bekend om zijn warme gastvrijheid en vriendelijke bevolking. Het is essentieel om respectvol te zijn. In sommige delen van Bali wordt openbaar fysiek contact, zoals hand in hand lopen, als ongepast beschouwd. Het is een goed idee om je hiervan bewust te zijn en in het openbaar discreet te zijn. Een andere gewoonte heeft te maken met het gebruik van je linkerhand. In de Balinese cultuur wordt de linkerhand als onrein beschouwd, dus probeer items aan te nemen en te geven met je rechterhand, vooral bij het betalen op lokale markten. De Balinezen hechten veel waarde aan beleefdheid en dankbaarheid. Het uitspreken van 'terima kasih' (dank je wel) wordt zeer gewaardeerd wanneer iemand je een dienst verleent of iets geeft. Dit is een eenvoudige manier om respect te tonen en de banden met de lokale bevolking te versterken.

Verken meer dan alleen het zuiden

Terwijl het zuiden van Bali, met bruisende plaatsen zoals Kuta en Seminyak, zeker populair is bij toeristen van over de hele wereld, is het belangrijk te weten dat het eiland veel meer te bieden heeft dan alleen deze plekken. In het hart van Bali ligt Ubud, een regio die wereldwijd bekend staat om zijn culturele rijkdom en prachtige landschappen. Hier kun je rijstterrassen, oude tempels en watervallen verkennen. Aan de oostkust van Bali vind je het charmante vissersdorpje Amed. Deze regio is de ideale plek voor liefhebbers van duiken en snorkelen. In het noorden van Bali, in Lovina, kun je genieten van een meer ontspannen en rustige sfeer. Deze regio staat bekend om zijn rustige tempo van het leven. Het is een geweldige plek om te ontspannen, te genieten van zonsondergangen en om dolfijnen te spotten tijdens een vroege ochtendboottocht. Het verkennen van deze verschillende regio's op Bali biedt reizigers de mogelijkheid om de verscheidenheid en schoonheid van het eiland te ervaren. Of je nu op zoek bent naar avontuur, cultuur, ontspanning of gewoon het verkennen van ongerepte natuur, Bali heeft het allemaal te bieden.

Bali Belly

Strikte dieetgewoonten zijn niet langer nodig om te voorkomen dat je je vakantie op Bali doorbrengt bij het toilet. Ooit stonden salades, gesneden fruit, ijsblokjes en de meeste vleessoorten op de gevarenlijst, maar de hygiënenormen zijn op het eiland aanzienlijk verbeterd en veel keukens bieden producten van goede kwaliteit. Hoewel de kans op Bali belly er natuurlijk altijd is, kun je de gevreesde bacterie op afstand houden door water uit flessen te drinken. Het kraanwater op Bali is namelijk niet drinkbaar. Bij aankomst wordt het sterk aangeraden om flessenwater te kopen en gehydrateerd te blijven. Veel hotels en restaurants bieden ook gratis drinkwater aan hun gasten, dus maak hier gebruik van. Ook wordt er aangeraden om voorzichtig te zijn met het eten van streetfood.

Visum en Paspoort

Controleer de visumvereisten voor Bali voordat je vertrekt. Afhankelijk van je nationaliteit, kan je een toeristenvisum bij aankomst krijgen, dat meestal 30 dagen geldig is en verlengd kan worden. Zorg er ook voor dat je paspoort nog minstens zes maanden geldig is.

Wees Bereid voor Verkeer
Het verkeer in Bali kan behoorlijk chaotisch zijn, vooral in de drukbezochte gebieden zoals Denpasar en Kuta. De wegen kunnen soms overvol zijn met voertuigen, variërend van auto's en scooters tot traditionele Balinese vrachtwagens. Dit kan leiden tot drukke en soms verwarrende situaties op de weg. Een goede tip om de verkeersdrukte te vermijden is om niet te kiezen voor de auto. Veel reizigers kiezen voor scooters, omdat ze wendbaar zijn en gemakkelijk door het verkeer kunnen manoeuvreren. Als je besluit een scooter te huren, zorg er dan altijd voor dat je een helm draagt en de verkeersregels volgt. Houd er rekening mee dat het verkeer in Bali aan de linkerkant van de weg rijdt, wat voor sommige bezoekers even wennen kan zijn.

Kledingvoorschriften bij Heilige Plaatsen

Bali staat bekend om zijn overvloed aan spirituele heiligdommen en tempels. Een bezoek aan deze heilige plaatsen biedt niet alleen een kans om de prachtige architectuur en spirituele ervaringen te waarderen, maar ook om respect te tonen voor de lokale cultuur door je aan de kledingvoorschriften te houden. Bij het betreden van een tempel is het van groot belang om gepast gekleed te gaan. Zowel mannen als vrouwen worden gevraagd om kleding te dragen die de schouders en knieën bedekt. Dit geldt als een teken van respect voor de heiligheid van de plaats. Bij de meeste tempels is het dragen van een sarong verplicht. Een sarong is een traditionele Balinese omslagdoek die je doorgaans bij de ingang kunt lenen of huren. Het correct dragen van een sarong, meestal om de taille gewikkeld, is een teken van respect en wordt gewaardeerd door de lokale bevolking.